10 Tips om jouw droomreis ‘on a budget’ te kunnen maken


Wees flexibel
Wie flexibel is reist goedkoper. Niet alleen vliegtickets, maar ook hotels, excursies en zelfs restaurants zijn vaak een stuk goedkoper wanneer je besluit om buiten het seizoen te reizen. Vermijd vakanties en vrije dagen en plan je reis zo veel mogelijk buiten het toeristenseizoen. Zo reis je niet alleen goedkoper naar je droombestemming, het is er ook nog eens een stuk rustiger.

 

Regel een studentenpas
Als student heb je vaak meer aan je studentenpas wanneer je op vakantie bent dan wanneer je op school zit. Met een studentenpas scoor je bij bijna ieder museum, monument of ander cultureel uitstapje een fikse korting. Ook eetcafés, clubs en barren bieden vaak een schappelijk prijsje aan of organiseren speciale acties voor de arme student. Afgestudeerd en kun je die studentenkorting nu je stufi is stopgezet misschien nog wel beter gebruiken? Het is altijd slim om je oude pas mee op reis te nemen. Veel studentenpassen tonen geen jaartal en wie een beetje creatief is komt vast met een goed verhaal op de proppen.

Een goed ontbijt is je beste vriend
Bij het zoeken naar een geschikte slaapplek loont het zich vaak om voor een hostel of hotel te kiezen dat naast een bed ook een ontbijtje aanbiedt. Grijp deze kans! Een goed ontbijt is je beste vriend wanneer je krap bij kas zit. Zorg dat je er op tijd bij bent, ook al moet je daarvoor soms crimineel vroeg uit je nest, want wie het eerst komt, het eerst maalt. Wie echt geen schaamte kent kan zelfs een broodje (of twee) voor onderweg meepikken.

Slaap op de bank
Inmiddels is couchsurfen zo’n bekend fenomeen dat je waar ook ter wereld een slaapplek kan vinden bij iemand op de bank. Zo slaap je niet alleen helemaal gratis tijdens je reis, je ontmoet ook de locals die zo vrij zijn om jou een slaapplaats aan te bieden bij hun thuis. Zo ontmoet je een heleboel nieuwe mensen die vaak ook niet te beroerd zijn om je de stad of plaats vanuit hun eigen ervaring als bewoner te laten zien. Zo krijg je een authentiek en intiem kijkje in jouw plaats van bestemming.

Go local
Vaak weet de local veel sneller een lekker en betaalbaar eettentje te vinden, waar nu echt de betere muziek gedraaid wordt of een ervaring in zijn directe omgeving die iedere toerist met een Lonely Planet op zak lijkt mis te lopen. Lokale voorzieningen zijn vaak goedkoper, authentieker en ook gewoon leuker om te bezoeken. Dus, sta je midden op een plein dat omringt wordt door vette happen en Nutella bars? Sla dan eens een zijweggetje in en zie maar waar je uitkomt.

 

Kijken, kijken, niet kopen
Leuk, al die souveniertjes, maar je hebt er vaak helemaal niets aan. Denk eens terug aan al die prullen die je ooit gekocht of zelfs gekregen hebt. Wat heb je daar nu werkelijk aan overgehouden? Vaak is het antwoord niets of niet veel. In plaats van iedere souvenirwinkel leeg te roven is het vaak net zo leuk om er even rond te neuzen, je hoofd te schudden en weer verder te lopen. En kom je tussen de canvas schoudertassen en plastic sleutelhangers nu echt iets bijzonders tegen? Overweeg dan hoe graag je dit echt fysiek wilt hebben. Soms is een foto maken ook genoeg.

Trek je eigen plan
Wanneer je een georganiseerde reis boekt betaal je je vaak helemaal blauw aan vooraf geboekte excursies. Lekker laten zitten dus. De vrije tijd die je in het reisschema overhoud is vaak heel waardevol om je eigen plan te trekken en zelf een stad of plaats te verkennen. Mocht je nu toch een uitstapje willen maken, dan kun je ter plekke vaak nog genoeg excursies boeken. Meestal tegen een veel schappelijker prijsje.

 

Let goed op je spullen
Vergeet niet dat de spullen die je bij hebt extra waardevol zijn wanneer je ver van huis bent. Houd ze dus goed in de gaten want een rugzak is zo gestolen. Zet je tas niet zo maar op de grond, regel een kluisje en neem alleen mee wat je nodig hebt. Heb je cashgeld op zak? Verdeel het geld dan over je tassen, jas en broekzakken. Zo ben je, mocht het toch fout aflopen, niet direct alles kwijt.

Een fantastische ervaring hoeft soms niets te kosten
De mooiste momenten van je reis zijn onbetaalbaar, terwijl ze vaak niets hebben hoeven kosten. Slenter door eeuwenoude straatjes, zie de zon ondergaan met het zachte strandzand tussen je tenen, neem een duik in kraakhelder natuurwater, ervaar de hectic van een metropool,… Laat de ’10 Dingen die je echt niet mag missen’-lijstjes even achter je en ervaar waar je bent en met wie.

Bespaar op je vliegticket
Tot slot is het slim om goed op te letten wanneer je je grootste kostenpost aanbreekt: je vliegticket. Met Vliegticketscanner vergelijk je vliegtickets naar jouw droombestemming en boek je in 3 simpele stappen de beste vliegticket deal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *