De 8 mooiste plekken van Noorwegen

Klaar met die natte Nederlandse winter? Ga dan gauw naar Noorwegen en geniet van de prachtige omgeving en de schilderachtige uitzichten.


Ben jij even helemaal klaar met die natte Nederlandse winter? Ga dan gauw naar Noorwegen en geniet van de prachtige omgeving en de schilderachtige uitzichten. Je moet natuurlijk wel weten waar je het best heen kunt gaan voor de beste uitzichten. Lees daarom gauw verder.                       

  1. Alesund

Ålesund  ligt aan de westkust van Noorwegen en is eigenlijk de doorgang naar de iconische Noord-westelijke fjorden en de omliggende bergen. Alesund is een heel fotogeniek stadje dat zijn schoonheid te danken heeft aan de volledige restauratie van de stad na een enorme brand in 1904, die het grootste deel van de stad had verwoest. De stad is met steen en kei herbouwd in de architecturale stijl van die tijd, en dient tot vandaag als het perfecte voorbeeld van een Jugendstil design. Dat is een beetje het ‘Art Nouveau’ van Noord-Europa.  Over deze stijl kunnen bezoekers leren door naar het Jugendstilsenteret of het Art Nouveau Center te gaan. Een andere toffe activiteit in Alesund is een wandeling naar het uitkijkpunt Fjellstua. Daarvoor moet je een trap met 400 treden op, maar het uitzicht is het meer dan waard. De top van deze berg geeft namelijk een fenomenaal uitzicht over Alesund en de omringende eilanden.

  1. Tromso

De grootste stad van Noord-Noorwegen, Tromso, staat bekend om zowel zijn vele 18e eeuwse houten huisjes en om de schoonheid van zijn natuurlijke omgeving. Het grootste deel van de stad ligt op het eiland Tromsoya, waar bezoekers enkele van de vele hoog aangeschreven musea kunnen bezoeken en wandelingen kunnen maken door de prachtige berkenbossen. Excursies naar de Storsteinen berg  met de Fjellheisen kabelbaan zijn ook een aanrader! Het uitzicht over de fjorden en bergen is iets wat je niet wil missen. Het arctische aquarium Polaria en het Poolmuseum zijn ook heel populaire attracties in deze stad. Overigens is Tromso een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te bewonderen.

 

  1. Trondheim

There’s something for everyone in the northern city of Trondheim. Founded in 997, Norway’s third largest city was the country’s capital during the Viking Age and the nation’s religious center during the Middle Ages, making it the ideal destination for those who want to explore Norway’s history. From Sverresborg, a restored 12th century castle, to the Nidaros Cathedral, the northernmost Medieval cathedral in the world, the city abounds with remnants of the past.

  1. Jotunheimen Nationaal Park

Jotunheimen, of het thuis van de reuzen, is het belangrijkste nationale park van Noorwegen. Het ligt wat zuidelijker in Noorwegen en het omvangt verschillende bergreeksen, inclusief de 29 hoogste pieken van Noorwegen. Het park huist ook Vettifossen, dat met een hoogte van 275 meter de hoogste waterval van Noorwegen is. Berghutten en goed aangegeven paden maken het voor bezoekers makkelijker om wandelingen in het gebied te maken, tours te organiseren, te klimmen en te skiën. Verschillende reisbureaus bieden avonturen aan voor bezoekers van iedere leeftijd en iedere capaciteit.

  1. Svalbard

Svalbard is een groep eilanden die tussen de Arctische Oceaan, de Barentszee, de Greenland Sea , en de Noorse Zee ligt. De eilanden horen sinds 1920 bij Noorwegen.  De nederzettingen hier zijn de meest noordelijke, permanent bewoonde plekken ter wereld. Ze liggen veel noordelijker dan die in Alaska en, op enkele na, ook dan de Canadese arctische eilanden. Het gecombineerde aantal permanente bewoners van de nederzettingen is minder dan 3000. Daarvan woont het grootste deel in de hoofdnederzettingen Longyearbyen en Barentsburg.  De bezoekers van Svalbard komen meestal om de arctische natuur op haar rauwst en krachtigst mee te maken. De onaangeraakte gletsjers, en de steile bergen sieren de eilanden. Daarbij is de wildlife er ook bijzonder mooi, met haar ijsberen, kariboes, rendieren, poolvossen, walvissen, zeehonden en walrussen.

 

  1. Lofoten Eilanden

Dit is een van de populairste plekken om te bezoeken in Noorwegen, De Lofoten is een groep eilanden in het noordelijke deel van het land. De omgeving die je er vind had rechtstreeks van een ansichtkaart af kunnen komen. Je zult er kleine vissersdorpjes vinden die zich nestelen in de fjorden, en een ruige kust uitlijnen met abrupte pieken die vanuit de oceaan omhoog komen. De archipel wordt vaak omschreven als een van de meest schilderachtige plekken van Noorwegen.  Hij mag dan wel boven de poolcirkel liggen, maar de archipel heeft een redelijk mild klimaat door de golfstroming. Temperaturen van rond de 23 graden zijn in de zomer niet ongewoon, alhoewel het natuurlijk wel een subarctisch gebied blijft en het weer snel om kan slaan.

  1. Bergen

Bergen is de op een na grootste stad van Noorwegen. Al sinds de Middeleeuwen is het een belangrijke havenstad. Tegenwoordig is zijn 15e eeuwse waterfront in het Bryggen district zowel een werkhaven als een toeristische haven voor bezoekers die het liefst verse vis eten in een van de nabij gelegen restaurants. Alhoewel Bergen een geweldige uitvalsbasis is om de fjorden en de nabij liggende eilanden te ontdekken, is er ook veel te zien en te doen in de stad zelf. Een snelle trip met de populaire kabelbaan, is een goede manier om een plek als Bergen, of de poort naar de fjorden, goed te leren kennen.

  1. de Westelijke Fjorden

De populaire fjorden van Noorwegen vind je verspreid over het land, maar de meest dramatische en beroemde fjorden vind je vooral in het westen van het land. Je kunt ze vinden tussen ruigweg Stavanger en Molde. De westelijke fjorden hebben elk lichtelijke andere kenmerken, maar zijn over het algemeen smal, omgeven door steile rotswanden, hoge bergen en zijn extreem diep. De meest bekende fjorden zijn Geirangerfjord en Nærøyfjord.

 

Goede reis en veel plezier!

Artikel geschreven door: Anne-Marie van Boeckel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *