Budget roadtrip door Groot-Brittannië en Ierland: what not to miss


Vanwege de Brexit is de Engelse pond nu een stuk goedkoper en gaan veel mensen kerstshoppen in Londen. Goed idee natuurlijk, maar Engeland is zoveel meer dan Londen. Samen met de andere landen op het eiland en het buureiland van (Noord-)Ierland hebben ze zóveel te bieden. Dat is wel een mooie roadtrip waard. Dat is dan ook precies wat ik een tijdje geleden heb gedaan. Uit deze reis zal ik je dan ook de hoogtepunten geven.

Op vrijdag vertrokken we voor ruim 3 weken vanuit Nederland met ons autootje. Volgepakt met bagage én goede moed vertrokken we. We namen de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich om de heenreis makkelijk te maken. We hadden Londen allemaal al eens gezien, dus een groot deel van Engeland sloegen we over. Dit was een keus. Er zijn superveel mooie dingen in Engeland, maar we wilden aan het begin zo snel mogelijk naar Schotland. Op dag 2 waren we dan ook al bij het prachtige natuurpark Lake District. Helaas werden we daar begroet met het typisch Engelse weer en reden we dus, genietend van de natuur, snel door. Toen kwamen we bij de Hadrian’s Wall aan. Hoewel niet enorm indrukwekkend, is deze toch zeker de moeite waard. Het is zo’n duidelijk stukje geschiedenis.

Budget roadtrip door Groot-Brittannië en Ierland: what not to miss
Isle of Sky

Schotland
Eenmaal in Schotland houden de prachtige landschappen niet op. Het wordt zo mogelijk zelfs nog mooier. Eerst deden we het schattige dorpje Melrose aan en vrij snel daarna reden we door naar Edinburgh. Wat een verschil met wat we tot dan toe gezien hadden. Kleine dorpjes met ertussen heel veel niks en dan opeens weer een grote stad. En wat voor één! Met zijn prachtige kasteel en de gezellige weg daarnaartoe is dit een echte aanrader. De sfeer is er ook merkbaar Schots. Na een kort bezoek werd de weg vervolgd richting de Isle of Sky. We hebben daar een volle dag doorgebracht en prachtig gekampeerd vlak voor je het eiland oprijdt. Dit was waarschijnlijk wel het hoogtepunt van de reis. Wat een natuur! De groene velden afgewisseld met het water en van die pittoreske huisjes waar je zo zelf zou willen wonen. Ook is er een mooie wandeling langs de rivier, bij de Fairy Pools. Vlakbij Fort William hebben we de altijd mistige berg Ben Nevis beklommen.

Budget roadtrip door Groot-Brittannië en Ierland: what not to miss
Fairy Pools

(Noord-)Ierland
We vervolgden onze tocht richting Noord-Ierland en wat kun je daar anders doen dan de Giants Causeway bewonderen? Deze rotsformatie is erg toeristisch, maar wel erg mooi. Ierland was toch wel een vreemde gewaarwording, want dan kom je weer echt Europese dingen tegen: de euro en snelheden in km/h. Was je net gewend aan alles omrekenen, hoefde het opeens niet meer. Hier hebben we het typisch Ierse Galway bezocht, met al zijn gezelligheid. Ook konden de Cliffs of Moher en de Ring of Kerry niet ontbreken. Prachtige uitzichten en die enorme kliffen zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je heel klein bent. Natuurlijk kan in Ierland ook Dublin niet ontbreken. Opnieuw een onderbreking van alle rust en vrede, maar ook dit keer weer erg mooi. Het was onze laatste stop op dit eiland.

Budget roadtrip door Groot-Brittannië en Ierland: what not to miss
Cliffs of Moher

Wales en Engeland
Met de boot kwamen we aan in Wales, het bekende Snowdonia. Schilderachtig mooi, maar opnieuw heel veel regen. Eenmaal terug in Engeland ontdekten we dat het zuiden van Engeland een heel ander klimaat heeft. Eindelijk konden we eens van de zon genieten. Dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan. Als afsluiter voor de lange terugreis bezochten we nog het middeleeuwse Bath met de thermale baden. Vooraf had ik mijn twijfels, maar achteraf raad ik het iedereen aan! Het is veel meer dan een beetje baden bekijken, want je krijgt heel veel cultuur en geschiedenis mee. Erg leerzaam dus! Na een korte stop om Stonehenge van een afstandje te bewonderen, gingen we via Dover-Duinkerke weer terug naar Nederland. Het was een geweldige reis en ik heb weinig dingen gemist. Wij hebben overal wild gekampeerd, behalve in Dublin. Meer tijd en een keer een bed&breakfast had ik erg op prijs gesteld, maar dat doet niks af aan mijn goede herinneringen.

Budget roadtrip door Groot-Brittannië en Ierland: what not to miss
Een van de vele kastelen

Artikel geschreven door Marion van Vugt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *