De geheimen van Slow Travel

Altijd op zoek naar avontuur? Is jouw reis iedere keer weer een aaneenschakeling van hoogtepunten van begin tot eind? Doe eens gek en neem voor de verandering eens de tijd tijdens je vakantie.


Altijd op zoek naar avontuur? Is jouw reis iedere keer weer een aaneenschakeling van hoogtepunten van begin tot eind? Doe eens gek en neem voor de verandering eens de tijd tijdens je vakantie.

 

Zet die knop om, probeer je niet te haasten en je bereikt gegarandeerd een ongekend hoogtepunt dat de top 10 van de Lonely Planet overstijgt: rust. Rust stelt je in staat om de plaats en tijd waarin je je op dat moment bevindt echt te ervaren. Het hier en nu beleven betekent een authentieke beleving van je reisbestemming. Door je focus te verplaatsen van must-see’s naar jouw individuele ervaring van een stad of land zul je niet alleen jezelf maar ook de mensen en de omgeving om je heen beter leren kennen.

Deze zoektocht naar een authentieke ervaring is kenmerkend voor deze tijd. Reizen in een trager tempo staat haaks op onze dagelijkse hectic waarin we constant overspoeld worden met informatie. Een FOMO of Fear Of Missing Out ligt om de hoek. Wie dit durft los te laten zal niets missen.

 

Rustig aan doen betekend niet dat je je hele reis op één plek moet blijven. Tenzij die plek zo fascinerend en meeslepend blijkt te zijn dat je er wilt blijven. Wie bedaard wilt reizen kan dat ook op wereldreis, maar probeer minimaal een dag of drie op één plaats te blijven. Je zult zien dat je de routine van de stad of plaats zult oppikken, hierin mee zult gaan en zo sterker in contact zult komen met de lokale bevolking en de wereld waarin je je op dat moment bevindt. Wie weet denk je na drie dagen: ik wil hier niet meer weg.

Geen haast tijdens je reis plan je niet van te voren. Het is een mindset. Inchecken bij de balie van het vliegveld zal nooit vlekkeloos verlopen en de weg naar je hotel vinden leidt altijd tot spanning. Probeer toch om de stress die daarmee gepaard gaat los te laten. Je bent hier, je bent hier nu, je hebt niets te verliezen. Ieder moment is een bijzondere ervaring.

Deze manier van reizen staat bekend als slow travel. Slow travel komt voort uit de slow food movement, een beweging die begon in het Italië van de jaren ’80, als een protest tegen het openen van een McDonald’s in Rome. Deze slow food beweging focuste op een regionale keuken met ingrediënten van lokale boeren, gezamenlijke maaltijden en traditionele recepten en gerechten. Deze wijzen van consumeren groeide later uit tot de slow movement, een levensstijl die focust op een diepere connectie met je directe omgeving, de lokale bevolking en regionale culturen.

In conclusie zal slow travel of rustig reizen je in staat stellen om tijdens je reis een diepere connectie te maken met je bestemming, de locals, de natuur, de bijbehorende culturen en, niet onbelangrijk, een diepere connectie te maken met jezelf. Je zult je minder gehaast voelen en dus zul je sneller in staat zijn om te genieten van de kleine momenten die vaak net zo speciaal, zo niet specialer zijn dan de opgesomde hoogtepunten in je reisgids. Zo vind je niet alleen het ritme van de stad of het land waar je je bevindt maar vooral ook het ritme waarin je zelf eindelijk tot rust kan komen.

 

Artikel geschreven door: Robin Berkelmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *